Συνέντευξη της Ιωάννας Λαγουμίδου στο BusinessWoman

 – Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη δικηγορία;

Το δίκαιο απασχόλησε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα ακόμη, γιατί η εφαρμογή του εγγυάτο την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων. Oι  συνθήκες της κάθε εποχής και κοινωνίας επηρεάζουν και διαμορφώνουν το δίκαιο, αποτελώντας την δυναμική του δικαίου, καθιστώντας την νομική μια ΕΠΙΣΤΗΜΗ δεοντολογική (αναζητά το «δέον»),  ιδιαίτερα γοητευτική και πάντα σύγχρονη.  Από την άλλη η νομική, για τον υπηρέτη αυτής, τον Δικηγόρο, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, έναντι κάθε άλλης επιστήμης, ταυτόχρονα και ΤΕΧΝΗ.

Η αναζήτηση των κατάλληλων για κάθε υπόθεση, διατάξεων του νόμου και η εφαρμογή του, η τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους,  που καλούνται να κάνουν οι δικηγόροι κατά την υποστήριξη των αξιώσεων των πελατών τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  αυτών, είναι μια διαδικασία δημιουργική, που ταιριάζει απόλυτα στον ανήσυχο χαρακτήρα μου. Αυτοί όλοι οι λόγοι με οδήγησαν στα θρανία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Ιανουάριο του 1990 στην μαχόμενη δικαστηριακή και συμβουλευτική δικηγορία.

– Πείτε μας δυο λόγια για τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών  (Ο.Γ.Ε.Ε.) Αθήνας – Business and Professional Women- BPW Athens του οποίου είστε και πρόεδρος.

Ως γυναίκα και παθιασμένη επαγγελματίας, έχοντας μεγαλώσει σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον  σημαντικά προοδευτικό, μου είναι αδιανόητο, τα κοινωνικά στερεότυπα και οι αγκιστρώσεις, να αποτελούν τροχοπέδη στην επαγγελματική καταξίωση, εξέλιξη, επιτυχία των γυναικών, με μόνη αιτία υστέρησης, το φύλο τους.

Ο Ο.Γ.Ε.Ε. Αθήνας, είναι ένα σωματείο, μέλος του αντίστοιχου διεθνούς δικτύου το οποίο απαριθμεί εκαοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, με σκοπό του την δικτύωση των γυναικών μελών του, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνικό επίπεδο, την υποστήριξή τους, την συνδρομή στην εξάλειψη του χάσματος των αμοιβών στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών, γεγονός το οποίο βοηθά μακροοικονομικά και τις κοινωνίες αξιοποιώντας σωστότερα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η μείωση του χάσματος των φύλων στην αμοιβή, εφοδιάζει τις ίδιες τις γυναίκες και τις οικογένειές τους με καλύτερο εισόδημα, θωρακίζοντας έτσι και την ελευθερία της γυναίκας (μειώνει την εξάρτησή της). Ο οργανισμός μας ενεργεί με σκοπό να ενισχύσει την δημιουργικότητα των μελών του και να τονώσει την κάθε γυναίκα που είναι μέλος του να επιχειρήσει, να ανταγωνιστεί, να μην φοβηθεί στην αναμέτρηση και τελικά να υπερνικήσει τα εμπόδια για την εξέλιξή της.

Ανέλαβα την προεδρία του το 2013 και τα μέλη του με τίμησαν εκλέγοντάς με για δεύτερη θητεία το 2016. Στα χρόνια αυτά έχουμε επιτύχει να δείξουμε στα μέλη να τολμούν να σκέφτονται έξω από το κουτί “out of the box”,  να τολμούν να ενεργούν δημιουργικά και να «βγαινουν μπροστά», και τελικά να ορίζουν το παρόν και το μέλλον τους, επανεφευρίσκοντάς το. Με ομιλίες, διαδραστικές εκδηλώσεις, workshops, παραδείγματα και καλές πρακτικές, αναλύσεις επιχειρηματικών δράσεων, συνεργασίες με άλλους οργανισμούς, υλοποιούμε τους στόχους μας.

– Ποιό θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;


Μετά από μια τριαντάχρονη σχεδόν, επαγγελματική πορεία, δύσκολη μέσα σε ένα αναμφίβολα ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχω αξιωθεί να έχω ένα οργανωμένο δικηγορικό γραφείο, να έχω διεξάγει πολλές δίκες, να έχω συμβουλέψει και συμβάλλει στην σύναψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών που καταγράφηκαν σε γραπτές συμβάσεις. Είμαι ικανοποιημένη, γιατί έχω τολμήσει να ξεπεράσω τους κλασσικούς τομείς της δικηγορίας κι έχω εξελίξει την δουλειά μου σε σύγχρονους τομείς του δικαίου: στο δίκαιο του διεθνικού εμπορίου, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του σύγχρονου δικαίου του ανταγωνισμού, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών δηλαδή της διαμεσολάβησης (έχω γίνει διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια) και της διαιτησίας.


- Πόσο εύκολο είναι για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα  να συνδυάσει επάγγελμα και οικογενειακές υποχρεώσεις;


Παρ’ όλο ότι το να είσαι γυναίκα εργαζόμενη είναι μια πλήρης απασχόληση, το να είσαι γυναίκα σύζυγος, μητέρα, κόρη είναι μια άλλη πλήρης απασχόληση, η σύγχρονη γυναίκα, είναι ικανή και το αποδεικνύει καθημερινά, ότι καταφέρνει και τα δύο, πολύ καλά. Ισορροπεί άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, αλλοτε με λιγότερη, ανάμεσα στους ρόλους αυτούς και στις προκλήσεις που δέχεται. Είναι δύσκολος ο δρόμος της, δύσβατος και πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της τυχερό κι ευλογημένο εάν σε αυτή την διαδρομή έχει καλούς συνοδοιπόρους είτε είναι οι συνεργάτες αυτοί, είτε ένας καλός σύντροφος.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στον επαγγελματικό τομέα σύμφωνα με εσάς;

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η πρώτη και κυριότερη όμως με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη και θα κληθεί  να την αντιμετωπίσει, είναι η πρόκληση να αποδείξει σε κάθε της βήμα ότι αξίζει να την εμπιστευθούν, ότι θα τα καταφέρει, ότι οι ικανότητές της επαρκούν για να αναλάβει και να φέρει εις πέρας κάθε έργο που θα κληθεί να ολοκληρώσει, σε αντίθεση με  την αντίληψη της κοινωνίας έναντι των ανδρών η οποία θεωρεί τους άνδρες εκ προοιμίου ικανούς. Οι άνδρες πρέπει να αποδείξουν την αποτυχία τους. Οπως είπα και πιο πάνω, η γυναίκα τα καταφέρνει να ξεπερνά τα εμπόδια που τίθενται λόγω του φύλου της

 – Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι υψηλές ταχύτητες του διαδικτύου, η παγκοσμιοποίηση, έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική πραγματικότητα στη ζωή μας, στην εργασία μας, με έντονο επηρεασμό και της δικηγορίας όπου δραστηριοποιούμαι εγώ. Καθε τι καινούργιο όμως, με κερδίζει, οι προκλήσεις στον χώρο του επαγγέλματός μου, μου δημιουργούν ενδιαφέρον, θέλω να “σπρώχνω” τις εξελίξεις περισσότερο, παρά να “σπρώχνομαι”. Γι’ αυτό διαβάζω συνεχώς, συμμετέχω σε επιστημονικές εκδηλώσεις, διοργανώνω συνέδρια. Μοχθώ πάντα για το τελειότερο στη δουλειά μου.  Ταυτόχρονα  προσπαθώ  και θα προσπαθώ πάντα, να μην χάσω την ταυτότητά μου και να διατηρώ ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο στην επαγγελματική μου ζωή.

Πηγή: BusinessWoman.gr